Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/trudnoca-po-tjednima.net/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
39. tjedan - Trudnoća po tjednima

Beba je u posljednjim pripremama za dolazak na svijet, trenutno teži cca 3200 grama i dugačka je oko 50 centimetara. Trenutno se pod bebinom kožom razvija sloj masnoće odgovoran za kontroliranje temperature bebinog tijela nakon poroda. Svi njezini organi u potpunosti rade i spremni su za život izvan maternice.

Iako će mame biti napucane bujicom hormona, oni će jednak impakt imati i na bebu. Naime zbog određenih hormona bebama će biti otečene genitalije iz kojih curi iscjedak. Isto tako i muškim i ženskim bebama mogu oteći grudi kroz koje može poteći mlijeko. Ova pojava u potpunosti nestaje nakon par dana od poroda i nemate razloga za zabrinutost.

Za porod se također priprema i cijeli endokrini sustav odogovoran za proizvodnju hormona. U trenutku poroda vaša beba će biti izložena velikom naporu stoga će izlučiti veliku količinu hormona stresa. Vjerojatno nego ikada više u životu.

Kada se dijete rodi i počne plakati i vrištati, to je znak normalnog disanja i prilagodbe na novi sustav operiranja plućima koja još uvijek rade na proizvodnji surfaktanta. Surfaktant je tekućina koja smanjuje površinsku napetost te oblaže plućne alveole;

Unatoč plaču, beba neće puštati suze jer će se suzne žlijezde proizvesti tek par tjedana nakon rođenja.

Fetalni pokreti su gotovo minimalni zbog sve manjeg prostora, a glavica se smješta u najprirodniji položaj za porod. Kosti glave i dalje su mekane kako bi prolazak kroz porođajni kanal protekao što bezbolnije, za bebu i mamu.

Majke će sve češće odlaziti kod liječnika koji svaki puta bilježi rast i poziciju vaše bebe. 

nikako ne zaboravite pratiti kretanje vašeg djeteta. Vaša Beba trebala bi ostati aktivna sve do poroda. Smanjenje bebine aktivnosti uglavnom ukazuje na postojanje problema, dakle na prve znakove sumnje odmah odite ka liječniku po savjet. 

Pucanje vodenjaka nije isto kod svake žene, naime nekim ženama se plodna voda izlije odmah, dok se drugima izlije u maloj količini, a ponekad plodna voda jako sporo istječe. 

Još jednom provjerite da li ste spakirali sve nužne stvari za sebe i bebu. Odradite zadnje pripreme za povratak kući i uskoro novo poglavlje vašeg života može započeti.

Pokušajte biti što mirniji i otpustite sve misli i ideje oko poroda. Vrlo je malo vjerojatno 

U ovim posljednjim danima pred porođaj pokušajte ostati mirni. 

Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije, trudove spuštanja ili predtrudove kako biste vježbali opuštanje, kao i duboko disanje za vrijeme truda. 

Pokušajte otpustiti sve misli u vezi s porođajem, veoma malo je vjerojatno da će porođaj teći upravo onako kako ste ga zamislili. 

Budite spremni na to da će Vaš porođaj možda biti neuobičajeno dug ili bolan, ili da će se možda dovršiti carskim rezom. 

Ukoliko se radi o Vašoj drugoj ili bilo kojoj sljedećoj trudnoći, razmislite o mogućnosti sterilizacije u slučaju dovršenja Vašeg porođaja hitnim carskim rezom. 

Sterilizacija označuje u ovom kontekstu trajno podvezivanje jajovoda, dakle prekid njihovog kontinuiteta. 

Bilo bi dobro u takvom slučaju podijeliti Vaša razmišljanja s liječnikom koji će vršiti carski rez. 

Osobito se sterilizacija preporučuje kod žena koje već imaju djecu, a same su teže bolesne (dijabetes melitus, oboljenja srca, bubrega i jetara). 

Ne zaboravite da je sterilizacija zahvat s trajnim učinkom.

Prvi susret s Vašom bebom biti će vjerojatno iznenađujući. 

Najvjerojatnije Vam se njen prvi izgled neće tako jako svidjeti. 

Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatci lanugo-dlačica, vaša krv ili mekonij, bebina prva stolica. 

Visoka razina Vaših spolnih hormona ostavlja traga i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni. 

Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih prsa. 

Ukoliko je porođaj još dulje trajao, glavica zna biti izdužena, a lice natečeno. 

Nemojte uplašiti Vašu bebu svojom reakcijom. 

Ona će puno bolje i ljepše izgledati već nakon prvog kupanja. Vaša beba dugačka je oko 49 cm, i teška 3.000 – 3.250 g.

Negdje oko 20 % svih porođaja se danas dovršava carskim rezom. 

Radi se o kirurškom zahvatu, kada se u općoj ili spinalnoj anesteziji malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha (nešto ispod “bikini linije”) otvara trbušna šupljina i potom maternica, te plodni ovoji i vadi dijete. 

Za vrijeme dok pedijatar pregledava i zbrinjava dijete, ginekolog izljušti posteljicu, te potom šiva ranu obrnutim redom, prvo maternicu, potom trbušnu stijenku i to sve po anatomskim slojevima kako slijede. 

Cijeli postupak traje nekih dvadesetak minuta do pola sata. Beba se obično vadi već 4 – 7 minuta nakon početka zahvata, a ostatak vremena utroši se na šivanje. 

Carski rez ozbiljna je operacija i za potpuni oporavak trebati će Vam nekoliko tjedana. Također je produžen i boravak u bolnici koji obično traje 7 – 10 dana. 

Nakon operacije ćete osjećati probleme još neko vrijeme prilikom kašljanja ili smijanja, a možete imati i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. 

Najznačajnije komplikacije zahvata su svakako infekcija, problem gubitka krvi kod zahvata, problem cijeljenja rane, kao i povećana intra- i postoperativna opasnost od tromboze. 

Danas su ti rizici svedeni na najmanju moguću mjeru, zahvaljujući velikom napretku anesteziologije.

  • od strane majke: jako krvarenje (najčešći uzroci jakog krvarenja su placenta previja, prijevremeno odlupljivanje normalno sjedeće placente, ruptura maternice), nesrazmjer/disproporcija u veličini djeteta i obliku ili veličine zdjelice, bolesti majke (preeklampsija, srčane bolesti, šećerna bolest, akutna infekcija herpes genitalisom) i produljeno trajanje porođaja 
  • od strane djeteta: abnormalni položaj djeteta, višeplodne trudnoće, prerani porođaj kada se očekuje težina djeteta < 1,500 g, produljeni porođaj, patološki CTG kod zatvorenog materničnog ušća, akutna bradikardija ili acidoza tijekom porođaja, ispadanje pupkovine i krvarenje kod pogrešnog hvatišta pupkovine (Insertio velamentosa).Carski rez može se izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez. 

Kod primarnog carskog reza, carski rez unaprijed se planira i izvodi “na hladno”, prije početka trudova. Sekundarni carski rez obično se izvodi nakon što je započeo porođaj, a komplikacije nastupile za vrijeme trajanja porođaja. 


Nekoliko savjeta nakon carskog reza:

  • prilikom hodanja pritisnite vašom rukom mjesto reza, na taj način ćete smanjiti izravni pritisak na ranu
  • ukoliko imate bolove prilikom normalnog ustajanja iz kreveta, pokušajte se okrenuti na bok, i tako pomaknuti sve do samog ruba kreveta. Oslonite se na lakat i pokušajte ustati iz tog položaja
  • prilikom dojenja zamolite za pomoć, naredite jastuk i oslonite na njega, tek tada primite Vašu bebu.

.

Bujica hormona koja Vas preplavljuje ne utječe samo na Vas. Po rođenju, zbog hormona, Vaša beba može imati malo natečena prsa ili čak i genitalije, te se može pojaviti oksudan iscjedak. Ove promjene nestat će unutar nekoliko dana.

Za trudnicu je bitno što više se opustiti i pripremiti za porođaj koji se može dogoditi u svakom trenutku. Puknuće vodenjaka označava početak poroda,a to se može dogoditi tako da osjetite navalu tekućine, a katkad plodova voda samo sporo kapa. Oboje je normalno.

Mozak je zadnji organ koji se razvija, ali je potrebno razvijen (dovoljno za prve dane života).

Vaše tijelo:

Sada je vjerojatno vaša najveća briga kako porođaj zaista izgleda. Ali ne zaboravite uživati u posljednjim danima samostalnosti. Od sada ćete osim za sebe morati uvijek i ma što radili misliti i na još jedno biće.

Zdravlje i stil:

Provjerite mogu li vam se bradavice izvući kako bi bile spremne za dojenje. Ako su uvučene konzultirajte se s liječnikom.

Što kupiti:

Provjerite imate li sve potrebno za dolazak bebe, uključujući pelene, kremice, pudere, bočice, cucle i sve drugo.

Odnos s partnerom:

Dobronamjerni prijatelji i članovi obitelji vjerojatno su vam već ponudili pomoć i potporu. Pokušajte biti što specifičniji ukoliko je očekujete, ali i pitajte njih što su vam voljni ponuditi. Ako kažete „Možeš mi pomoći kako god želiš“ tada neće znati što im je činiti. Ali razradite zadatke i nekoga pitajte je li voljan peglati vam rublje, druge čistiti…  Rasporedite konkretne dužnosti na konkretne osobe, jer u protivnom nećete od nikoga ništa dobiti ili ćete dobiti ono nepotrebno.

Lažni trudovi mogli bi se pretvoriti u porođajne. Ako u 39. tjednu trudnoće ginekolog bude smatrao da je potrebno, napravit će se inducirani porođaj

Vaše stanje 

Pomno mjerite svoje kontrakcije. Kada trudovi dostignu ujednačene razmake i počnu se javljati svakih pet minuta tijekom barem sat vremena, vrijeme je za odlazak u rodilište. Ako vam pukne vodenjak, odmah krenite prema bolnici. Lažni trudovi samo u nekoliko minutamogu se pretvoriti u prave, stoga nemojte ni njih uzimati olako u 39. tjednu trudnoće. Ginekološki pregled pokazat će vam zrelost grlića maternice i CTG zapis (srčane otkucaje bebe). Ako tjedan do dva prenesete termin, liječnik će vjerojatno inducirati porođaj.

Ako tjedan do dva prenesete termin, liječnik će vjerojatno inducirati porođaj (možda to napravi i prije, ako postoje naznake da je rizik čekanja veći od rizika porođaja).

Laura Dragović

Author Laura Dragović

More posts by Laura Dragović

Leave a Reply